U opatijskom hotelu Ambasador u ponedjeljak i utorak 27. i 28. studenog održaa se 21. prvenstvo sommeliera Hratske. U organizaciji Hrvatskog sommelier kluba državno prvenstvo počinje četvrtfinalnim natjecanjem koje obuhvaća pismeni ispit od 60 minuta s pitanjima iz povijesti vinogradarstva, vinarstva, zakonodavstva (definicija vina, zaštita, regionalizacija i sl.), pitanja iz struke na temu zadataka sommeliera, osnovnog pribora, posluživanja vina i dekantiranja te polusatnog praktičnog dijela u kojemu kandidati moraju proći slijepo kušanje te pismeno opisati jedno bijelo i crveno vino u lociranje porijekla, proizvođača, berbe, trajnosti i pairing. Drugi dio praktično gispita je prepoznavanje četiri destilata i ispravljanje vinske liste. U polufinale ulazi 12 kandidata koji su u četvrtfinalu osvojili najviše bodova.
Oni pristupaju pismenom testu na engleskom o svjestkim vinima i najpoznatijim svjetskim i europskim vinskim regijama, a u praktičnom dijelu od njih se očekuje prepoznavanje četiri različita pića, ispravljanje koktel liste i pravilna prezentacija i posluživanje vina gostima. U finalu, za naslov nacionalno sommelierskog prvaka bore se tri natjecatelja. Finale je otvoreno za javnost i sommelieri pred publikom moraju pokazati vještinu prezentacije i otvaranja pjenušca, posluživanja i dekantiranja crnog vina, prepoznavanje vina i jakih alkoholnih pića, ispravljanja vinskekarte, pairinga, ophođenja s gostima i rastakanja magnuma. Finale će se održati 28. studenog u 17 sati. Prošlogodišnji pobjednik Prvenstva sommeliera Hrvatske bio je Filp SAvić iz hotela Monte Mulini. Pobjednik ovogodišnjeg prvenstva osvaja studijsko putovanje u regiju Champagne u organizaciji tvrtke MIVA iz Zagreba i idućih godinu dana predstavljat će Hrvatsku na svim međunarodnim natjecanjima, uključujući Svjetsko prvenstvo sommeliera.
Na prvenstvo se prijavilo 24 kandidata iz svih hrvatskih vinskih regija, profesionalnih sommeliera zaposlenih u hotelima, restoranima, konobama ili wine barovima. Ovo su kandidati: