Royal Hill, nazvan po Kraljevu Brdu, poznatoj erdutskoj vinogradarskoj lokaciji, prije dvije je godine krenuo s proizvodnjom jednostavnih vina, jer su vlasnici i menadžeri ove rastuće vinarije odlučili da moraju imati bar nekoliko etiketa na tržištu dok brend ne ojača i dok Royal Hill ne bude tehnički spreman za proizvodnju velikih vina.
Royal Hill je u međuvremenu angažirao uglednu enologinju Ivonu Jeličić i glasovitog francuskog vinogradarskog konzultanta Erica Moroa. Ovog su ljeta na tržište pustili veoma solidan Rose kao i neobično čvrsto strukturirani ružičasti “prosecco”, a prije par tjedana buteljirali su Chardonnay i Cabernet Franc iz 2020.
Riječ je o dosad najozbiljnijim vinima tvrtke koja bi iduće godine trebala izgraditi jednu od tehnički najmodernijih vinarija u Hrvatskoj. U utorak navečer, uz Dinamov debakl protiv Milana, probali smo prvi Royal Hillov Chardonnay, koji je odležavao više od godinu dana u slavonskim 500-litarskim bačvama.
Radi se o elegantnom vinu punog tijela, dobrih kiselina, čvrste strukture, s izraženim aromama jabuka, vanilije, bijelog cvijeća i citrusa.
Royal Hillov Chardonnay sa skoro 14 posto alkohola, dobro je izbalansiran, nije drvenast nego naglašeno sočan i gastronomski je univerzalan, što znači da se podjednako dobro slaže s velikom bijelom ribom, piletinom, svinjetinom i teletinom, ali da može podnijeti čak i steakove. Američki steakhousei redovito imaju duge liste moćnih chardonnaya.
Royal Hillovo prvo pravo bijelo vino, koje na policama košta petnaestak eura, odmah se uvrstilo u malobrojnu grupu zaista uspjelih hrvatskih chardonnaya.