Glavni sommelier dubrovačkog Prota i sommelierski prvak Hrvatske Siniša Lasan, u četvrtak je položio ispite za Advanced Certifikat na Court of Master Sommeliers,. Riječ je o najvišem sommelierskom stupnju nakon Master Sommeliera. Court of Master Sommeliers je najutjecajnija svjetska institucija za certificiranje sommeliera. Lasanov certifikat Advanced Sommeliera rezultat je višemjesečnih intenzivnih priprema, dio kojih je odrađivao paralelno s poslom u Protu, u špici turističke sezone. Lasan je uoči priprema organizirao dosta uspješan crowdfunding vina za treninge. Kad smo Lasana ovoga ljeta posjetili u njegovoj dubrovačkoj bazi gdje se između servisa u Protu pripremao za ispite, suočili smo se s impresivnom količinom materije koju sommelieri moraju svladati za najteže ispite za Court of Master Sommeliers. Na trećoj razini, Court of Master Sommeliers zahtijeva dramatičan napredak u znanju i vještini sommeliera u odnosu na ono što je pokazao na ispitima za prvu i drugu razinu. Povećava se fokus na pitanja povezana sa servisom, zahtijeva se enciklopedijsko znanje o stilovima vina i regijama, kao i detaljno poznavanje rada vinara iz svake vinske regije. Na ove ispite izlaze vrlo iskusni profesionalni sommelieri, najčešće s višegodišnjim stažem u restoranima.
Sam Court of Master Sommeliers predlaže da se sommelieri za ispite za Advanced Sommeliera pripremaju godinu do dvije. Ispit se polaže tri dana, sastoji se od teorijskih testova, praktičnih testova i slijepog kušanja šest vina zadnjega dana. Rezultati se objavljuju nekoliko sati nakon zadnjeg ispita, pitanja se ne smiju objavljivati. Lasan je prvi put ispite za Advanced Sommeliera polagao od 7. do 10. studenog, kada mu je za prolaz nedostajalo svega 10 posto u jednom segmentu ispita. Da bi shvatio kontekst ovog profesionalnog nivoa, važan je podatak da na trećoj razini prolazi ih u prosjeku 30 posto kandidata, pri čemu treba uzeti u obzir da je među onima koji se prijavljuju na ove ispite značajan broj sommeliera koji rade u nekima od vodećih svjetskih restorana i mogu investirati značajan novac u pripreme. Za polaganje ispita za treći stupanj priprema se i sommelier Boškinca Roko Bekavac. Za hrvatsku vinsku scenu izuzetno važno da se sommelieri uključuju u prestižne međunarodne profesionalne organizacije, jer time doprinose širenju znanja koje kritično nedostaje hrvatskoj ugostiteljskoj i vinskoj industriji. Čestitamo Siniši Lasanu.
Yeah man
Gepostet von Siniša Lasan am Donnerstag, 25. Januar 2018