Tuzla je poznata kao grad rudnika soli, no zadnjih godina ovaj bosanski grad nastoji izgraditi imidž novog regionalnog vinskog središta. Vinski festival VinoSalis, naziv spaja vino i sol odnosno povijesno ime Tuzle, centralna je manifestacija bosanskohercegovačke vinske scene, kojoj je veći dio programa otvoren prema regionalnim i inozemnim vinarima.
Na lanjskom, prvom izdanju VinoSalisa, nastupilo je 70 izlagača. Na drugom izdanju koje će se u Tuzli održati 19. i 20. lipnja očekuje se više od 80 izlagača iz BiH, Hrvatske, Portugala, Španjolske, Francuske, Italije, Srbije, Slovenije, Crne Gore i Makedonije. Lani je poseban dio festivala bio posvećen hercegovačkim vinima i gastronomiji, a ove godine Slavoniji i Baranji.
Jedan od zanimljivijih dijelova VinoSalisa je ocjenjivanje vina koje će ove godine kao predsjednica komisije voditi Caroline Gilby MW, predsjednica panela za Mađarsku, Sloveniju i Češku na Decanterovim svjetskim vinskim nagradama i direktorica britanske uprave za vinske standarde. Ove će godine prvi put u povijesti nagrađena bosanskohercegovačka vina dobiti međunarodna priznanja. U komisiji kojom predsjedava Caroline Gilby su sommelieri Siniša Lasan, Advanced Sommelier CMS, ASI sommelier i Decanterov sudac, glavni sommelier grupacije Jadranski luksuzni hoteli Denis Jazvin, glavni sommelier dubrovačkog restorana 360 Miho Vidak, glavni sommelier dubrovačke Nautike Marko Šram, novinar Ivo Ivaniš, sommelier Božidar Jukić i Ksenija Matić, Certified Sommelier CMS. Za Hrvatsku vinsku industriju, kojoj je BiH i dalje glavno emitivno tržište, i za regiju općenito, izuzetno je važno da dobije još jedan ambiciozni i profesionalni vinski festival.
VINOSALIS
Hotel Mellain, Tuzla
19. i 20. lipnja 2019.