“Točno, mislim da R.D. iz 2004. godine još nismo točili na javnoj večeri,” rekao nam je u srijedu Frederic Reuter, 32-godišnji enolog i izvozni menadžer Bollingera, jedne od najglasovitijih šampanjskih kuća. “Novi R.D. koji je doslovno tek nedavno degoržiran, predstavljali smo u nekim zemljama poput Finske, ali samo sommelierima, novinarima i trgovcima vinom. Nikad ga još nismo javno točili, pa se može reći kako je ovo njegova svjetska premijera.”
R.D. što znači recently disgorged (svježe degoržirano) druga je najprestižnija linija Bollingera iza uglavnom nedostupne Viellies Vignes Françaises. R.D. odležava na kvascima punih 12 godina i ima tek minimalni dosage od tri grama. Riječ je o jednom od uistinu veličanstvenih šampanjaca, koji se mogu uspoređivati s Krugom, Salonom, vrlo starim Perignonima te najboljim Selosseima i Agrapartima.
R.D. iz 2004. godine dubok je, mesnat, moćan i jako čvrsto strukturiran. Toliko čvrsto, da se sjajno složio s janjećim fileom u vlastitom umaku, sa sirovim crnim tartufima. Radilo se o najefektnijem jelu Bollingerove gala večere u punom Noelu ( uz cijenu od 1150 kuna po osobi), koju je suorganizirala obitelj Dusper, dugogodišnji Bollingerovi uvoznici za Hrvatsku.
Bollingerova je večera počela velikim količinama njihova baznog šampanjca Special Cuvee, koji svojom koncentracijom i strukturom tuče većinu osnovnih vina velikih šampanjskih kuća. Uz SC poslužen je opako mineralni sladoled od kamenica.
Jako fini škamp s bijelom šparogom i beurre blancom dobro se složio s non vintage Roseom, a gusja jetra u dvije forme, kao mali odrezak i mousse u hibiskusu, uživala su u društvu bijelog Grande Anneea iz 2007.godine. Ružičasti Grande Annee iz 2005. koji sad već podsjeća na klasično crno vino, samo s mjehurićima, nije bio preslab za orijentalnu patku dok su R.D. i janjetina učinili svjetsku premijeru berbe 2004. prilično nezaboravnom.
Dok se nije pojavio desert. Panacottu od jako koncentriranih vrganja i sladoled od višanja povezivao je ružičasti papar, a sve je skupa vrištalo za Michelinom. Riječ je o jednom od najoriginalnijih, najinteligentnijih, najhrabrijih i najukusnijih deserta koje smo probali u Hrvatskoj. I uz koji se sjajno složio veliki Bollingerov R.D. Bollingerova je večera u visokom stilu obilježila početak restoranskog ljeta u Zagrebu.