Cantina Girlan veća je zadružna vinarija iz Alto Adigea (Južnog Tirola) koja puni oko milijun i tristo tisuća butelja godišnje. Zadružno vinarstvo u Alto Adigeu iznimno je dobro razvijeno: u Hrvatskoj veoma poznata Cantina Terlan također je kooperativa.
Sve grožđe za vina Cantine Girlan, smještene blizu Bolzana, bere se ručno. Većina vinograda nalazi se na prosječnoj visini od 450 do 500 metara, a neki se položaji penju i do 800 metara. Razlike između dnevnih i noćnih temperatura prilično su drastične. Osim toga, ljeta mogu biti ekstremno vruća a zime među najhladnijima u Italiji.
Zagrebački Vivat u četvrtak je u restoranu Balon priredio večeru s degustacijom Girlanovih vina. Vina je, u ime Cantine predstavio elokventni Marc Pfitcher, mladi enolog koji je u Beču studirao s Andreasom Sattlerom iz kod nas veoma poznate štajerske vinarije Sattler.
Pojedina vina Cantine Girlan ostavljaju prilično snažan dojam. Sauvignon Flora iz 2019. godine kristalno je čist, s jakim i preciznim zelenim i herbalnim aromama i dugim, mineralnim završetkom. Cuvee lagreina i merlota iz 2018. očaravajuće je svjež, a istodobno bogat i gotovo zaokružen. Cuvee caberneta i merlota iz 2016. iz linije Flora elegantno je, dobro školovano vino.
Crni pinot Trattman iz 2017. bio je zvijezda večeri. Radi se o baršunastom vinu čvrste strukture koje intenzivno miriše po višnjama i trešnjama, uokvirenima u nijanse duhana i dima. Trattman spada među najbolje talijanske crne pinote, o čemu svjedoče i razmjerno visoke ocjene: Robert Parker ocijenio je berbu koja se pila u Balonu s 93 boda, što je za talijanski pinot noir više nego pohvalno.
Balonov chef Stipan Iličić, koji od ljeta uživa u preuređenoj, dvostruko većoj kuhinji, uz crni pinot ispekao je sočan odrezak crne svinje s prahom od mediteranskog bilja i pjenom od cikle.
Uz cuvee caberneta i merlota gospodin Iličić pripremio je uzorno pečena pačja prsa s kremom od kestena i umakom od naranče i đumbira, dok se sjajni Girlanov sauvignon Flora lijepo složio s crnim raviolima s lososom i ricottom. Kuglice od kestena s kavom, vanilijom i hrskavom čokoladom efektno su zaokružile veselu i ugodnu Girlanovu večeru na Prisavlju.