Uskrs je prošao, što znači da počinju pripreme za ljeto. Teretane se pune novim članovima, a portali nesrazmjernom količinom nutricionističkih tema. To što aktivno sudjelujete u sezoni fitnessa ne znači, međutim, da se morate odreći jednog od pametnijih užitaka u životu. Čaša vina nakon napornog dana (zapravo, bilo kad) više je od zadovoljstva, vino je antistresna terapija, potiče na meditaciju, čini čovjeka normalnijim i, kako pokazuje znanost, djeluje ljekovito. Vino ne stvara višak kilograma.
Dovoljno je pogledati vinare, ljude koji dnevno kušaju velike količine vina i većina ih izgleda fenomenalno. U formi su jer puno rade u podrumima i vinogradima te prije ili kasnije moraju uvesti strategije prehrane i načina života koji će im omogućiti da izdrže tempo svoje zaista teške profesije. Zbog nesporne činjenice da je alkohol neprijatelj svakog mršavljenja, uživanje u vinu često je prva stvar koje se na dijeti odričemo iako sastav vina može više pomoći nego odmoći. Ipak, vino i zdravlje susreću se na vrlo tankoj liniji. Sve je pitanje ravnoteže, količine i izbora vina. Ovo su neke taktike i par činjenica.
Priče da alkohol deblja su mit. Ono što deblja je kombinacija alkohola s hranom, grickalicama ili šećerima. Alkohol je kaloričan, ali nitko se nije udebljao od čaše čiste votke. Problem s alkoholom je njegov utjecaj na metabolizam. Kad u tijelo unesemo alkohol, ugljikohidrate i masti, bilo bi idealno da ono prvo potroši masti pa ostalo, ali tijelo ne radi tako. Prvo želi ono što mu je najlakše probaviti i prednost daje alkoholu.
Dok se alkohol probavlja, u tijelu se stvara situacija suprotna onoj kad trčite ili hodate. Masnoće ne sagorijevaju, a tijelo šećere pretvara u oblik povoljniji za skladištenje -nove masnoće. S druge strane, alkohol povoljno utječe na HDL kolesterol, pa je dakle sve pitanje količine, izbora pića i načina na koji pijete.
Možda ćete morati izbjeći večernju čašu vina ako morate mršavjeti, ali u fazi održavanja ne morate. Glavno pravilo je količina. Prema istraživanjima koja se najčešće citiraju, mjerilo je čaša dnevno, s tim da jedna čaša znači 1,5 decilitar vina i da jedan dan u tjednu treba pauzirati.
Loša reputacija alkohola u dijetama uvelike proizlazi iz činjenice da na najveći broj ljudi alkoholna pića konzumira kao koktele ili miješana pića, jer žele slatke okuse. Samo 1,5 decilitar mješavine za margaritu ili daiquiri može sadržavati 35 grama šećera, to je 7 žličica.
Kad se tome doda shot ruma ili tekile, broj kalorija se vrtoglavo penje, jedan koktel može nositi 1000 kalorija, za većinu žena na dijeti samo to jedno piće bilo bi dovoljno za debljanje, da ništa ne okuse cijeli dan. U miješanim pićima problem su preslatki industrijski sokovi. S vinima tog problema nema, ali može nastati popijete li cijelu bocu ili ako čašu-dvije vina kombinirate sa sirom, pršutom, oraščićima ili, još gore, s obrokom punim ugljikohidrata.
Četiri do šest čaša vina tjedno, tvrdi medicina, dobro djeluje na “dobri” HDL kolesterol, a priče da je crno vino zdravo temelji s na povoljnom djelovanju antioksidansa polifenola na jačanje zdravlja probave. U probavnom traktu žive milijarde bakterija, dobrih i loših, zdravlje je pitanje njihove ravnoteže. Poremećaj na tom području može utjecati na niz tegoba, od debljanja do dijabetesa tipa 2 i upalnih bolesti crijeva. Priče o tome da se od crnog vina mršavi temelje se na činjenici da neki antioksidansi u njemu povoljno utječu na rast dobrih bakterija.
Polifenoli koji crnom vinu daju boju, djeluju antioksidativno ali tijelo ih baš ne apsorbira dobro. Gotovo pola polifenola u prvoj se fazi probave uopće ne apsorbira. Ta polovica postaje hrana za dobre bakterije u probavnom traktu, a te bakterije imaju ogromnu ulogu u uspostavi ravnoteže metabolizma nužne za svaku uspješnu dijetu.
Španjolski znanstvenici to su ustanovili na skupini ispitanika koji su 20 dana svakodnevno pili crno vino i osim probave sredili razinu triglicerida u krvi. Čaša crnog vina dnevno, kao što su stare generacije ljudi iz vinorodnih područja dobro znale, kroz djelovanje na probavu dugoročno čuva zdravlje, jača izdržljivost i vitalnost.
Jedan od najčešćih savjeta za izbor vina kad ste na dijeti je – držite se crnog. Razlog je spomenuto antioksidativno djelovanje polifenola, ali tajna je zapravo u izboru vrste vina. Najbolja vina za dijete su crni pinoti i merloti, zbog niskih razina šećera uvjetovanih hladnijom klimom u krajevima gdje se te sorte uzgajaju.
Vina iz toplijih krajeva poput zinfandela, ne moraju imati puno šećera ako imaju visoki postotak alkohola, jer visoki alkoholi znače da je najveći dio šećera prevrio. ali ona su problematična zbog utjecaja alkohola na metabolizam. Kod bijelih vina, među rizlinzima i chardonnayima možete pronaći vina s najmanjom razinom ugljikohidrata među vinima uopće, kod šampanjaca također ali s njima treba paziti na ostatak šećera. Za uspješnu dijetu za sve ove vrste vina i dalje važi pravilo jedne čaše dnevno.
Ružičasta vina po sastavu su najbolji izbor za dijetu nakon crnih, ali na tržištu su još uvijek popularniji manje suhi rosei pa su velike šanse da ćete naići na rose koji djeluje bezazleno a ima više šećera od jakih crnih vina. Dobar izbor su, znači, vrlo suhi rosei
Vina iz toplijih klima poput zinfandela i shiraza imaju više razine šećera, ali ako imaju i visoke alkohole, znači da je većina tih šećera provrela i neće djelovati kao višak ugljikohidrata. S takvim vinima treba imati na umu količinu alkohol. Neki nutricionisti uz čašu vina s većim postotkom ugljikohidrata, a to su uglavnom crna vina, preporučuju kocku crne čokolade, s udjelom kakaa većim od 65 posto.
Crna čokolada može stabilizirati inzulin i ublažiti skokove i padove, što znači da kad vam padne šećer nećete imati potrebu za još vina ili za hranom. Spoj okusa i tanina crne čokolade i vina, osim toga, može biti toliko divan da ćete se i u srcu osjećati zadovoljno i nećete doći u napast da pretjerate.